Kachlový sporák

Dalším mnohdy uvažovaným topidlem je sporák.Sporák je však konstruovaný pro vaření a nikoliv pro vytápění.Je opatřen plotnou , jednou a nebo dvěma troubami na pečení a podle toho je dimenzované jeho topeniště a tím je daný i jeho výkon.Ten se pohybuje mezi 5 – 8 kW.Ohniště pod plotnou je poměrně malé, aby umožňovalo kuchařce snadno regulovat teplotu plotny a trouby.Ve sporáku můžeme topit dřevem i uhlím.S výhodou lze použít obě paliva současně a nebo topit jen dřevem.Sporák se pak tolik nezanáší.Vaření na takovém sporáku vyžaduje určitou zručnost, ale taková husička upečená v troubě kachlového sporáku je úplně něco jiného, než upečená v elektrické a nebo plynové troubě.Navíc, když člověk přijde zvenku oklepe sníh a roztává u vyhřátých kachlů, cítí tu neodolatelnou vůni smíšenou s vůní hořícího dříví, to se nedá ničím nahradit.Tepelná účinnost je poměrně značná 50 – 60%.Sporák má i poměrně značnou akumulační schopnost, ale jeho hlavním úkolem je vařit, eventuelně ohřívat vodu v měděnci či kamnovci.Pokud však není potřeba péci, lze ze sporáku vytápět malé kachlové těleso ve vedlejší místnosti.Také zde se některé firmy snaží nabízet vložené výměníky pro topení do radiátorů.U těchto systémů je však nízká účinnost a tím značná spotřeba paliva, špatný spalovací proces vlivem nízkých teplot a také nízký výkon.Co s takovým sporákem v létě?Máte na zahradě bazén?Je to vždy jakési náhradní řešení. Jednoduše řečeno, kachlový sporák je určen na vaření a pečení a nikoliv na vytápění.

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat​​

Kontaktní formulář

 

Submit